„Noaptea revistelor deschise”, „Bal mascat în parcul literaturii”, „Recital folck” şi „Schimbarea la faţă a MLR Iaşi” în Noaptea europeană a Muzeelor

noaptea-muzeelor-mlr-iasi-18-mai-2013În „Noaptea Muzeelor” , în intervalul orar 19.00-00.00, la Muzeul „Mihai Codreanu”, cunoscut şi ca Vila Sonet (vis-a-vis de Bolta Rece, unde timpul trece dar vinul se tot aduce) vor putea fi răsfoite gratuit mai multe reviste ieşene contemporane, reviste literare, de cultură şi atitudine: Timpul, Convorbiri Literare, Dacia Literară, Cronica, Însemnări Ieşene, Feed Back, ALECART, Cronica Veche, Poezia, Zona Literară și Gazeta de pe Gard, un proiect inedit al Iaşilor. „Noaptea revistelor deschise” este unul dintre evenimentele coordonate de Muzeul Literaturii Române Iaşi în cadrul proiectului european „Noaptea Muzeelor” – 18 mai 2013.

Totodată, în cardul Programului european „Noaptea Muzeelor”, la Iaşi vor putea fi vizitate în regim gratuit şi alte cinci obiective turistice. În acest sens, doritorii de dans şi ţinută de clasă vor putea participa la un eveniment cu iz junimist,  „Bal mascat în Parcul lecturii” la Casa Pogor. Precizăm faptul că organizatorii au anunţat că cea mai inedită, cea mai originală ţinută va fi premiată.

noaptea revistelor deschise 2013

Mai spunem că în acea noapte deosebită MLR Iaşi se schimbă la faţă, în sensul că vom afla care va fi noul logo ce va promova şi reprezenta pe viitor instituţia ieşeană, iar undeva mai sus, în capătul Copoului, unde liliacul stă încă în floare, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” se va auzi un recital folck, dar şi sunetele de pe banda filmului „Dumbrava minunată”. La Bojdeuca din Ţicău, unde mâţele necăjesc şi acum călimara şi poveştile lui Creangă, vă aşteaptă nişte trepte de piatră care vă coboară spre copilărie, spre „Aminitiri din copilărie”.

Inedit faţă de ceilalţi ani este faptul că la ediţia aceasta MLR Iaşi nu ţine becurile aprinse doar în muzeele din oraş. În acest sens, în afara Iaşului, la Mirceşti – Muzeul „Vasile Alecsandri” – dar şi la Hermeziu – Muzeul „Constantin Negruzzi” – muzeografii vor aştepta c-an nopţile de an nou să le păşim pragul.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internaţional de succes, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Anul acesta asistăm la o dublă sărbătoare: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Scopul proiectului este de a facilita accesul unui public nou la instituţii de cultură. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa se alătură iniţiativei şi sărbătoresc anual evenimentul prin deschiderea simultană, excepţională şi, de cele mai multe ori, gratuită.

iată programul complet:

Muzeul „Vasile Pogor”:
„Bal mascat în Parcul Lecturii”

19:00-19:30, piesa de teatru „Ifigenia” (Piesa de teatru „Ifigenia” este jucată de o trupă de liceeni coordonată de prof. Silvia Nedelciuc (premiată la festivalul „Hai la teatru” și la Concursul județean de teatru „O mască râde, alta plânge”)

19:30-20:00, teatru de modă „Royal Children” (Spectacolul de teatru de modă „Royal Children” constă într-un regal de Teatru de Modă medievală, susținut de Kasta Morrely Kids, departament specializat al Organizației Internaționale Kasta Morrely)

19:00-20:00, atelier de creație plastică, coordonat de pictorul Traian Mocanu

20:30-21:15, café concert în muzeu, oferit de tineri artiști de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași

21:30-22:00, moment coregrafic

22:00-24:00, bal mascat în parc (participanții pot veni cu costumul și masca care îi reprezintă, iar cel mai original costum va fi premiat)

23:30, anunțarea noului logo MLRI

În continuarea Nopții Muzeelor, de la ora 24:00, concert CUANTUNE

Târg handmade (La târgul handmade vor participa aproximativ 10 expozanți și vor putea fi achiziționate diferite obiecte lucrate manual)

 Muzeul „Mihai Sadoveanu”:
19:00-20:00, recital folk

20:00-21:00, audiție Mihail Sadoveanu citind din Eminescu și Creangă

21:00-23:00, vizionarea filmului „Dumbrava minunată”

 Muzeul „Mihai Codreanu”:
19:00-24:00, „Noaptea revistelor deschise”

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)
Muzeul „Vasile Alecsandri” Mircești
Muzeul „Constantin Negruzzi” HermeziuDSCF2822

  DSCF2813DSCF2816

Lasă un comentariu